maanantai 1. tammikuuta 2024

Seitsemän senttiä/ kWh

Vuoden 2023 sähkönkulutus on nyt taputeltu. Energiaa kului kalenterivuoden aikana 15 180 kWh, mikä on kutakuinkin sama määrä kuin syyskuussa 2022 aloittamallani vuoden tarkastelujaksolla. Parin prosentin (1,8 %) nousu johtuu loppuvuoden pakkasista. Toisaalta molempiin jaksoihin mahtuu leudohko kevättalvi, jollaista ei ainakaan nyt näyttäisi olevan tulossa.

Käytetyn pörssisähkön kulutuksella painotetuksi keskihinnaksi muodostui 7,03 c/ kWh sähkönmyyjän marginaali (0,38 c/ kWh) mukaan lukien. Hinta on varsin maltillinen, eikä sähköä olisi millään keinoin saanut halvemmalla, ovathan määräaikaissopimusten tarjoushinnatkin keikkuneet tuota korkeammalla.

Kulutuksella painotettu keskihinta tarkoittaa sitä, että talvikuukausien korkeampi kulutus ja hinta vaikuttavat lopputulokseen, toisin kuin jos keskihinta laskettaisiin pelkistä sähkön kuukausihinnoista.

Kalenterivuoden kulutus oli siis noin kolmanneksen alhaisempi kuin keskimäärin ennen energiakriisiä. Tilanne on sama kuin aiemmalla syyskuusta 2022 syyskuuhun 2023 ulottuneella tarkastelujaksolla. Jääkö kulutus jatkossa tälle tasolle, riippuu ensisijaisesti talvikuukausien lämpötiloista.

Sähkölämmitteisessä pientalossa kulutus määräytyy pääosin ulkolämpötilan mukaan. Näin siitä huolimatta, että sisälämpötila pidetään maltillisena ja lämpö tuotetaan enimmäkseen ilmalämpöpumpuilla. Suurin sähkösyöppö on ilmanvaihdon jälkilämmitysvastus (0,9 kW), jota ilman ei kovilla pakkasilla selviä.

Autotallissakin on pidettävä jonkinlaista peruslämpöä, jotta koneet ja laitteet eivät täysin hyydy. Auton moottorin ja sisätilan lämmitykseenkin kuluu sähköä. Kaikkea kulutusta ei voi ajoittaa edullisempaan yöaikaan varsinkaan lämmityksen osalta.

Pörssisähköasiakkaan hartaana toiveena on että nämä vuodenvaihteen ”hirmupakkaset” jäisivät tähän ja kevättalvi jatkuisi leutona ja tuulisena!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...