keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Erikoinen tammikuu

Kaikesta ennakkopuheesta huolimatta pörssisähkön hinta pysyi tammikuussa erittäinkin maltillisena, kiitos leudon ja tuulisen sään sekä Olkiluoto 3:n antaman sivustatuen. Kuukauden spot-hinta ilman marginaalia oli 8,65 c/ kWh, jota oma vaatimaton kulutusvaikutukseni laski vielä puolisen senttiä eli 8,09 senttiin. Sähkö maksoi vajaan kolmanneksen siitä mitä joulukuussa.

Sähköä myös kului talossani vähemmän kuin milloinkaan tammikuussa, pudotusta peräti 42 prosenttia viiden vuoden keskikulutukseen verrattuna. Tammikuun keskilämpötila oli kuitenkin vain 1,4 astetta leudompi kuin vuosi sitten, jolloin sähköä kului rapiat 1 300 kWh enemmän kuin nyt. Millä ero mahtaa selittyä?

Vaikka ulkolämpötila vaikuttaa yleensä suoraan sähkölämmitystalouden kulutukseen, merkitystä on toki myös säästötoimilla. Esimerkiksi autotallia en ole pitänyt edes työskentelylämpötilassa, vaan ainoastaan hilkun verran plussan puolella. Lisäksi autojen bloki- ja sisätilalämmittimillä ei ole juuri ollut käyttöä leutojen säiden vuoksi.

Kahden ilmalämpöpumpun ansiosta talossamme ei ole kuitenkaan tarvinnut palella, vaikka sähköä on kulunut ennätyksellisen vähän. Toki sitä olisi kulunut vieläkin vähemmän, jos olisimme säätäneet sisälämpöjä hiukan alemmas silkasta säästämisen ilosta. Mutta siihen emme ryhtyneet, joten huonelämpötila on keikkunut koko tammikuun ajan +21 asteen tuntumassa.

Vähentynyt kulutus näkyy tietysti myös sähkön siirtolaskuissa. Vaikka energia on ollut halpaa syyspuoleen verrattuna, siirtomaksut lankeavat jokaisesta kilowattitunnista. Sen vuoksi sähköä ei kannata tuhlata, vaikka energian hinta painuisi ajoittain pakkaselle. Caruna korottikin siirtohintoja vuodenvaihteessa ja lisää maksettavaa on tulossa syksyllä.

Jos tiedot sähkötuen laskentaperusteista pitävät paikkansa ja säät jatkuvat suosiollisina, valtio maksaa liki 60 prosenttia marras-helmikuun sähköenergialaskuistani. Loppuvuoden kulutuksen perusteella määritellystä tuesta jäisi tammikuulle jyvitettynä jopa 22 euroa voittoa! Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta jos näin käy, alan uskoa ihmeisiin myös näissä asioissa.

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...