tiistai 16. toukokuuta 2023

Valtio maksoi kolmanneksen

Vuodenvaihteessa päätetyt sähkötuet ovat nyt maksussa ja lopullinen kuva valtion tuesta kuluttajille alkaa hahmottua, kun hyvityslaskut tipahtavat sähköpostiin. Niiden, jotka vaihtoivat sähkönmyyjää kesken kaiken, kannattaa tosin olla tarkkana, sillä aiemman sähköyhtiön hyvitysosuus saattaa jäädä matkan varrelle ellei itse ota siitä aktiivisesti selvää.

Omalla kohdallani valtio maksoi runsaan kolmanneksen (35 %) marras-helmikuun sähkölaskuista energian osalta, mikä kuulostaa varsin mukavalta näin jälkeenpäin. Tukiprosentti vaihteli huippuhintaisen joulukuun 42 prosentista tammi-helmikuun 21 prosenttiin eli keskiarvoksi muodostui tuo kolmannes.

Koska tuen laskentaperuste on melko suoraviivainen, se ei tietenkään ole sosiaalisesti oikeudenmukainen. Sähkötukea maksetaan kulutuksen, ei tulojen mukaan, joten moni varakkaampi ison asunnon omistaja ei olisi tukea välttämättä tarvinnut ja vastaavasti pienituloinen isoa taloa olosuhteiden pakosta asuva olisi tarvinnut sitä enemmänkin.

Onneksi sähkömarkkina on alkuvuoden ollut rauhoittumaan päin ja sähkön pörssihinnat varsin maltillisia. Vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana sähköenergian kWh-hinta vaihteli omalla kohdallani 8,5 sentin kahta puolta ja laski huhtikuussa jo 6,6 senttiin. Sähköyhtiöiden määräaikaistarjoukset ovat yhä 10 sentistä ylöspäin, joten niitä ei tässä vaiheessa kannattane edes harkita.

Leudon huhtikuun aikana kulutin sähköä 42 prosenttia vähemmän verrattuna viiden vuoden huhtikuun keskiarvoon. Toukokuun alun yöpakkaset ja samaan aikaan sattunut ilmalämpöpumpun siipipyörän hajoaminen tosin nostivat taas kulutusta väliaikaisesti. Osa sähkötuesta menee siis pumpun yllättäviin korjauskuluihin vain runsaan neljän käyttövuoden jälkeen.

Sähkönkulutuksen seuranta jää nyt omalta osaltani kesätauolle. Palaan asiaan viimeistään syyskuun alussa, kun Sähkölämmittäjän energiatalkoita tulee vuosi täyteen. Jo edellisessä postauksessa mainitsin, että viime syksynä asettamani säästötavoite (-20 %) näyttää ylittyvän reilusti. Nautitaan kuitenkin ensin kesän lämmöstä!

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...