tiistai 20. joulukuuta 2022

Kovia puheita ja lupauksia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä arvosteli viime perjantaina energiayhtiöitä ahneudesta ja ”verirahoilla” rikastumisesta. ”Niiden yhtiöiden moraali, jotka tekevät rahaa Ukrainan sodalla, on alhaisinta mitä minä tiedän”, Lintilä latasi Hesarin (16.12.) mukaan. Syytös kohdistui etenkin Heleniin, joka teki kovaa tulosta kolmannella vuosineljänneksellä, mutta myös muihin yhtiöihin, jotka ovat nostaneet hintojaan.

Helenissä (Helsingin Energia) tähän reagoitiin nopeasti, sillä yhtiö ilmoitti eilen tarjoavansa vanhoille asiakkailleen 20 c/ kWh:n sähkönhintaa kuuden kuukauden sopimuksella tammikuusta lukien. Sopimukseen sisältyy kulutusvaikutus eli hinta voi laskea tai nousta sen mukaan, kuinka onnistuu ajoittamaan omaa kulutustaan pörssin tuntihintojen mukaan.

Helenin tarjoukseen sisältyy kuitenkin varauma koskien maan hallituksen eilen julkistamia uusia sähkötukia. Yhtiö ei aio tarjota ”hyvää hyvän päälle” vaan kertoo mahdollisesti tarkentavansa tarjousta vielä ennen tammikuuta sen mukaan, millaisia lisätukia hallitus aikoo maksaa sähkönkäyttäjille.

Julkilausuttuja lupauksia on siis kuultu sekä hallitukselta että ensimmäisenä yhtiönä Heleniltä. Muutama kuntien omistama yhtiö on toki tarjonnut tätäkin alempaa hintaa paikallisille asiakkailleen. Helen sitä vastoin ilmoitti, että tarjous koskee myös ulkopaikkakuntalaisia, joilla on 19.12. voimassa oleva sopimus yhtiön kanssa. Helenin määräaikaissopimuskin on mahdollistaa vaihtaa nyt tarjottuun.

Ei epäilystäkään, etteivätkö myös muut merkittävät sähkönmyyjät tekisi lähipäivinä omia tarjouksiaan, sillä kova moraalinen paine kohdistuu nyt kuluttajien selkänahasta revittyihin tuottoihin. Ehkä ensin odotellaan, millainen valtion julkistamasta sähkötuesta tulee. Suurin huoli maineestaan luulisi olevan Fortumilla, joka on hassannut miljardeja euroja veronmaksajien rahoja maailmalle.

Energian hintakriisi tuskin ratkeaa tämän hallituskauden aikana, joten poliitikoilla riittää pähkimistä ainakin kevään vaalikojuille asti. Sähkön lisäksi kaikki muukin kallistuu, korot nousevat ja inflaatio kiihtyy. Lintiläkin korostaa tilanteen erikoisuutta: ”Olen ollut 24 vuotta tässä talossa (eduskunnassa) enkä muista tällaista tilannetta. Olen helvetin huolissani.”

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...