tiistai 13. joulukuuta 2022

Paljonko ilpillä säästää?

Myyjä kävi asentamassa taloon toisen ilmalämpöpumpun reilu viikko sitten. Asennus sujui mallikkaasti kuten ensimmäiselläkin kerralla 2018, vaikka asennuspaikka oli tällä kertaa haasteellisempi. Uudella pumpulla saatiin talon yläkerta lämpimäksi ja tasoittaahan se myös alakerran lämpötilaeroja, kun lämmin ilma ei enää karkaa yläkertaan.

Asentajan kanssa piti tietysti avata keskustelua myös ilmalämpöpumpun tuomista säästöistä. Tosin enemmän minua kiinnosti se, kuinka paljon pumppu keskimäärin kuluttaa sähköä lämmityskaudella. No, siihen en saanut vastausta kuten arvelinkin, sillä lämmittäjiä ja kohteita on monenlaisia eli muuttujia yhtälössä liian paljon.

Asentaja kertoili kokemuksia omasta huushollistaan, jossa on sama laite, jota nyt asennettiin. Talossaan hänellä on varaava tulisija, jonka ansiosta sähköä säästyy ja jota ilppi sopivasti täydentää. Yleisesti hän arvioi ilmalämpöpumpun vähentävän lämmityssähkön kulutusta noin 30–50 prosenttia tapauksesta riippuen.

Vaikka talossani on nyt kaksi ilmalämpöpumppua, en innostu liikaa vaan oletan, että arvio pätee yleisellä tasolla, olipa pumppuja yksi tai useampi. Seuraavaksi on arvioitava lämmityssähkön osuus täyssähköistetyssä talossa, jossa kaikki kulutus luetaan yhdellä mittarilla. Tässä on turvauduttava kesäkuukausien lukemiin useammalta vuodelta, vaikka sekin on vähän ontuva lähtökohta.

Kesällä ei lämmitetä huoneita, mutta lämmintä vettä kuluu ja pesutilojen lattiat pidetään peruslämmöllä. En vedä tässä nyt yhtään kotiinpäin vaan lasken nekin mukaan käyttösähkön kulutukseen, joksi muodostuu noin 800 kWh kuukaudessa eli 9 600 kWh vuodessa. Loppuosa eli noin 13 000 kWh laskettuna useamman vuoden kokonaiskulutuksen keskiarvosta menisi siis tilojen lämmittämiseen.

Tästä lämmityssähkön osuudesta säästäisin ilmalämpöpumpuilla asentajan antamassa prosenttihaarukassa noin 3 900–6 500 kWh vuodessa. Olen realisti ja arvioin oman säästöni alakanttiin eli kolmannekseen (33 %), jolloin säästöä kertyisi noin 4 300 kWh. Se on likipitäen sama määrä, jonka lupasin säästää ilmoittautuessani syksyllä mukaan Astetta alemmas -kampanjaan.

"Ilmalämpöpumppu on tällä hetkellä kustannustehokkain investointi, kun puhutaan lämmityssähkön säästämisestä", kehaisi asentaja keskustelun lopuksi ja oikeassa taisi ollakin. Omassa tapauksessani pumpun hankinta on kuoletettu kahden lämmityskauden (2022–2024) säästöillä laskettuna melko maltillisella pörssisähkön 26 c/ kWh lämmityskauden aikaisella keskihinnalla.


Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...