torstai 10. marraskuuta 2022

Jännän äärellä

Loppusyksy on ollut leudompi kuin miesmuistiin, mistä sähkölämmittäjänä täytyy tietysti olla kiitollinen. Kulutuslukemat ovat edelleen normi syys–lokakuun tasolla, vaikka ollaan kohta marraskuun puolivälissä. Leutoa säätä on luvattu myös loppukuuksi paitsi, että tulevalla viikolla näyttäisi lämpötila tipahtavan muutamaksi päiväksi nollan vaiheille.

Sosiaalisen median alustoilla käydään vilkasta keskustelua sähkön hinnoista ja säästökeinoista. Seuraan päivittäin yhtä pörssisähköasiakkaiden fb-sivua, jossa postaajat jakavat toisilleen tuoreita kulutustietoja ja mitä huikeimpia säästövinkkejä. Paljon on myös uusia pörssisähköasiakkaita, jotka kyselevät, minkä yhtiön kanssa sopimus kannattaisi tehdä.

Jos jotakin näistä postauksista voi päätellä niin sen, että suomalaisten sähkönkäyttäjien kriisitietoisuus on noussut ennennäkemättömiin mittoihin. Sähköä ollaan valmiita säästämään ja asuintilojen lämpötilaa laskemaan kalliin sähkön ajaksi lähes keinolla millä hyvänsä.

Tarjolla on tietoa ajastus- ja säätötekniikoista, joita yksi jos toinen kertoo asentaneensa omaan talouteen. Oletettavasti kyse on sähköalan ammattilaisista, sillä maallikoilla ei ole lupaa työntää sormiaan mittaritaulun sisäpuolelle. Säätötekniikoilla on hyvät markkinanäkymät ja toimiala ottaa varmasti isoja kehitysaskeleita näinä aikoina.

Ulkolämpömittarin näyttäessä liki kymmentä astetta, sähkön säästäminen on kivaa ja kannustavaa. Mutta tunnelma muuttuu, kun lukemien eteen vedetään miinusmerkki. Pitkän aikavälin ennusteet lupailevat sään jatkuvan leutona jopa yli vuodenvaihteen. Viime joulukuu oli pakkaskuu kuten vanhoista kulutustiedoista voi tarkistaa.

Ollaan siis jännän äärellä, kuinka talventulo tapahtuu ja pitävätkö ennusteet paikkaansa.

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...