maanantai 5. joulukuuta 2022

Kulutat vähemmän, maksat enemmän

Rapiat kaksi viikkoa ovat olleet pörssisähköasiakkaalle todellista tuskan taivalta. Tuulivoiman päätuotantoalueella Pohjanmaalla ei ole puhallellut käytännössä juuri lainkaan, joten tuotannon keskiarvo on ollut noin 300 MW ja alle sadan megawatin on käyty useaan otteeseen. Sehän tietää korkeita sähkön kilowattihintoja tai tuulen puutteella niitä ainakin perustellaan.

Omassa taloudessani sähköä kului marraskuussa noin kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten, mutta sähkölaskun loppusumma on kolme kertaa suurempi. Pörssisähkön kilowattihinnaksi muodostui omalla kulutuksellani 24 senttiä, mikä on kaksinkertainen lokakuuhun verrattuna ja neljä kertaa suurempi kuin viime vuoden marraskuussa.

Sähkön säästäminen ei tällaisessa tilanteessa ole lainkaan hauskaa. On kurjaa, kun asuinlämpötilaa joutuu alentamaan, mutta sähköyhtiöt vierailevat yhä ahnaammin kuluttajan lompakolla. Pörssisähkön päivän keskihinta on pysytellyt 3540 sentin vaiheilla ja käynyt joinakin päivinä jopa puolen euron tuntumassa. Eikä talvi ole edes kunnolla alkanut!

Samaan aikaan sähkönsiirtoyhtiö Caruna on ilmoittanut siirtohintojen reippaista, liki viiden prosentin korotuksista heti vuodenvaihteen jälkeen. Toinen samanmoinen korotus on tulossa ensi vuoden jälkipuoliskolla, perusteluna yleinen kustannustason nousu. Sitä vastoin monet kuntien omistamat energiayhtiöt ovat kertoneet jättävänsä joulukuun siirtolaskut perimättä kokonaan.

Fortumin sähköverkkojen myynti kansainvälisille sijoittajille kymmenkunta vuotta sitten oli karmea virhe. Fortumilla virheiden tekeminen ei jäänyt siihen kuten hyvin tiedämme. Sähköverkkojen myynnistä saadut miljardit ja vähän enemmänkin hassattiin sittemmin Venäjälle ja Saksaan. Näidenkin kuprujen maksajina ovat tavalliset veronmaksajat, kun johtajat samaan aikaan levittelevät käsiään.

Yhä useammin on alkanut kuulua ääniä sen puolesta, että keskeinen yhteiskunnallinen infra kuuluisi pitää yhteiskunnan omistuksessa. Näinhän Saksassa tapahtuu nyt Uniperin osalta, kun se palautuu Saksan valtion omistukseen. Sähkömarkkinat toimivat ehkä jotenkuten normaalioloissa, mutta poikkeusaikoina jälki on karmeaa katsottavaa. Ja tämä koskee myös sähköpörssin toimintaa.

PS. Taloon asennettiin kuun vaihteessa toinen ilmalämpöpumppu, joten palaan kokemuksiin seuraavalla kerralla.

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...