lauantai 15. lokakuuta 2022

Aamuvirkun askareita

Vajaan viikon verran olen ajastanut astianpesukoneen käynnistymään aamuviideltä, vaikka aivan joka päivä sitä ei sentään tarvitse pienessä taloudessa edes käynnistää. Aamuvirkkuna olen tosin itsekin tuohon aikaan usein hereillä, mutta tulevatpa edullisemmat yön tunnit varmasti hyödynnettyä. Astianpesukoneen alle ja tiskipöydän alakaappiin vesiliitosten alapuolelle ostin pari äänekästä vuotohälyttäjää varmuuden vuoksi.

Torstaiaamuna peseskelin sitten myös pari koneellista pyykkiä, mikä näkyy kulutuspiikkeinä oheisessa kuvaajassa klo 05–07 välillä. (Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi). Siitä näkyy myös, kuinka siirsin sähkökuorman ohjauksen eli käytännössä lämminvesivaraajan ja lattialämmöt kytkeytymään päälle klo 00 eli yön edullisemmille tunneille perjantaista eteenpäin. Siirtoyhtiöltä mainio palvelu, jossa on useita vaihtoehtoja ja jonka voi tehdä itse sovelluksen avulla netissä.

Samaisena torstaipäivänä klo 12 kytkin myös ilmanvaihtokoneen jälkilämmitysvastuksen päälle kolean yön ja viileän aamun jälkeen. Valitettavasti koneen lämmöntalteenottokenno ei yksinään riitä nostamaan tuloilman lämpötilaa riittävän korkealle, jos ulkolämpötila keikkuu nollan vaiheilla tai sen alle. Jos tuloilma jää viileäksi, asunto jäähtyy tarpeettomasti ja asuinmukavuus kärsii.

IV-koneen jälkilämmitysvastus on säädetty +20 asteeseen ja hiukan jännäsin, kuinka sen käyttö näkyy sähkönkulutuksessa. No eipä se oheisesta kuvaajasta juuri erotu, joten päivälämpötilan noustua +10 asteen vaiheille, 900 watin vastus kytkeytyi ilmeisen harvakseltaan – jos lainkaan – päälle. Pakkaskauden alettua tilanne on tietysti toinen.

Monenlaista säätöä ja lämmitykseen liittyvää virittelyä on vielä luvassa alkavalla viikollakin, joten palataan niihin myöhemmin.

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...