keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Säästö riippuu säästä

Kuluva syksy on osoittanut taas kerran, että lämmityssähkön kulutus on koko lailla suoraan riippuvainen ulkoilman lämpötilasta. Lokakuun keskilämpötila (+3,5 C) oli vain puolet viime vuoden vastaavasta, joten sähköäkin kului lokakuussa enemmän kuin vuosi sitten. Lisäys ei ollut suuren suuri, runsaat 6 %, mutta kuitenkin.

Nyt on jännä nähdä, jääkö koko kalenterivuoden 2023 kulutus siihen, mitä sähköä kului syyskuusta 2022 syyskuuhun 2023 ulottuneen tarkastelujakson aikana. Jos näin käy, jää vuosikulutus vajaaseen 15 tuhanteen kilowattituntiin. ”Pelivaraa” marras-joulukuulle on tällä hetkellä yhteensä 3 645 kWh.

Pörssisähkö on ollut alkusyksystä jopa halvempaa kuin kesällä. Ostetun sähkön hinta jäi omalla kohdallani syyskuussa 2,68 senttiin kilowattitunnilta. Lokakuun hintapiikeistä huolimatta ostosähkö maksoi itselleni 3,95 senttiä/ kWh marginaalit mukaan lukien. Hinta on suoraan riippuvainen tuulisähkön määrästä.

Epävarmuustekijöitä kuitenkin riittää. Olkiluoto 3:n osuus sähköntuotannosta on sitä suuruusluokkaa, että jos se jostain syystä putoaa verkosta, hinta pomppaa välittömästi. Vaikeuksia esiin manaamatta on sanottava, että yksikön suuri koko kostautuu ongelmatilanteissa ja sen ovat muutkin todenneet.

Toinen epävarmuustekijä liittyy itäiseen naapuriin, jolla näyttää olevan suuria vaikeuksia pysytellä säällisen käytöksen rajoissa kansainvälisillä vesillä. Jos sähkönsiirtoyhteyksiin aiheutetaan vaurioita, sähköstä saa maksaa taas rutkasti enemmän. Toivotaan, että edes tällä rintamalla olisi jokseenkin rauhallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...