tiistai 1. marraskuuta 2022

Silkkaa säästöäkö vain?

Ensimmäinen kuukausi pörssisähköasiakkaana on takana ja on aika katsoa, millaisen tuloksen se tuotti. Sähköä kului taloudessamme lokakuun aikana 1 111 kWh, mikä on 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Jos lukemaa verrataan viiden edellisen vuoden keskiarvoon, kulutus laski peräti 39 %. Millainen sähkötuhlari oikein olen ollutkaan!

Sähkön verolliseksi (alv) keskihinnaksi ilman välityspalkkiota muodostui kohdallani 12,37 c/ kWh, kun pörssisähkön verollinen keskihinta oli lokakuussa 14,10 c/ kWh. Jonkin verran onnistuin siis kohdistamaan kulutustani lähinnä yön tunneille, jolloin sähkö oli keskimääräistä edullisempaa.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoitti, että suomalaisten sähkönkulutus on laskenut lokakuussa kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Verkkoyhtiö Carunan tilastojen valossa lokakuu oli yli asteen viimevuotista koleampi, joten syntynyt säästö on sitäkin ansiokkaampaa. Mutta vielä pitäisi jaksaa, sillä talvi on vasta edessä.

Omalla kohdallani lokakuun kulutus on vaihdellut viiden edellisvuoden aikana 1 327–2 263 kWh. Korkein lukema on vuodelta 2019, jolloin kuukauden keskilämpötila oli 2,4 astetta tämänvuotista alhaisempi. Taisinpa tuona vuonna askaroida autotallissakin melko vähissä vetimissä, joten osa korkeahkosta kulutuksesta selittyy myös sillä.

Ulkolämpötilan muutos kyllä näkyy ja tuntuu sähkölämmitystaloudessa. Kun mittari on pariinkin otteeseen pudonnut pakkaselle, taulukoista löytyy heti kovempia kulutuslukemia. Suurin syöppö tällä tietoa on ilmanvaihtokoneen jälkilämmitysvastus (900 w), joka käynnistyy, ellei lämmön talteenottokenno kykene pitämään tuloilmaa +20 asteisena.

Somessa joku ehdotti, että viileää tuloilmaa kannattaisi mieluummin lämmittää huonetilassa ilmalämpöpumpulla, koska sen hyötysuhde on suorasähköllä toimivaa vastusta parempi. Siis ilmanvaihdon jälkilämmitys nollille ja pumpun ”nappulat kaakkoon”. Yhdellä ilmalämpöpumpulla se ei oikein tahdo tilavassa talossa onnistua ilman että asumismukavuus kärsii.

Entäpä onko talossa tunnettu vilua? On ja ei. Koska haasteena on pudottaa kulutuslukemia, kattolämmöt ja patterit ovat toistaiseksi pysyneet kiinni. Pakko myöntää, että kohti 19:ää astetta valuva sisälämpötila ei enää näillä ikävuosilla tunnu kovin miellyttävältä muualla kuin makuukamarissa. Mutta toistaiseksi on selvitty, eikä takkaankaan ole tarvinnut vielä turvautua.

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...