tiistai 11. lokakuuta 2022

Pörssiasiakkaan onnenpäivät päättyivät?

Tuulet ovat viime päivinä puhallelleet siihen malliin, että pörssisähkön hinta on pysytellyt päiväsaikaankin alle kahden sentin/ kWh lähes kokonaisen viikon ajan. Tuulivoimatuotannon ja pörssisähkön hinnan yhteys näkyy hyvin oheisesta kuvaajasta, joka löytyy Fingridin sivuilta. Sivun tuuliennustetta kannattaa seurata, jotta seuraavan päivän hinta ei tule aivan täytenä yllätyksenä.

Pitkään jatkuneen ”tuulialen” seurauksena pörssisähkön keskihinta ehti omalla kohdallani laskea lokakuun alun noin 30 sentistä jo 12 senttiin/ kWh. Lähipäivien tuuliennusteen (keltainen viiva) ei näköjään tarvitse paljoa painua, kun hinnat jo ampaisevat nousuun. Huomisen (12.10.) päivähinnat liikkuvat jo 25 sentin tuntumassa eli aivan toisella tasolla kuin kuluneen viikon aikana.

Omat energiatalkooni alkoivat syyskuun alussa, jolloin otin sähkönkulutuksen päiväkohtaiseen seurantaan. Kun patterit, kattolämmöt ja osa lattialämmityksistäkin oli suljettuna ja lämpö tuotettiin ilmalämpöpumpulla, tein syyskuun kulutuksen osalta tänä vuonna kaikkien aikojen pohjanoteerauksen. Kulutus oli viidenneksen (19,8 %) viime syyskuuta pienempi ja viiden edellisen vuoden keskiarvoon verrattuna pudotusta tuli peräti neljännes (26,6 %).

Loppukuun lämpötiloissa ei näyttäisi tapahtuvan 15 vuorokauden ennusteen mukaan suurta romahdusta, joten lokakuun osalta on toiveissa saada vielä suurempi säästö kulutuksessa aiempiin vuosiin verrattuna. Todelliseen testiin näissä säästötalkoissa joudutaan kuitenkin vasta ensimmäisten pakkasjaksojen myötä.

PS. Kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilta voi seurata reaaliajassa, millä keinoin sähköä Suomessa tuotetaan ja kuinka sähkö liikkuu yli rajojen.

(HUOM. Postausta muokattu klo 15.15)

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...