perjantai 7. lokakuuta 2022

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen omakotiasujan, joka joutui vaihtamaan sähköyhtiötä keskellä kriisiä.

Minulla oli toistaiseksi voimassa oleva sopimus Kokkolan Energian kanssa, kun yhtiö ilmoitti nostavansa hinnan liki puoleen euroon kilowattitunnilta. Kokkolalaiset eivät sitä hyväksyneet, joten yhtiö heitti meidät ulkopaikkakuntalaiset pihalle 30.9. ja alkoi myydä sähköä paikallisille alle markkinahinnan (19,84 c/ kWh). Kaupungin omistama sähköyhtiö voi näköjään näinkin tehdä.

Tässä pakkoraossa siirryin Fortumin pörssisähköasiakkaaksi, sillä järkevänhintaisia määräaikaisia sopimuksia ei ollut tarjolla. Olin kokeillut pörssisähköä joitakin vuosia sitten, jolloin hinta vaihtui kuukauden välein ja oli alimmillaan parisen senttiä/ kWh. Eräänä keväänä hinta ei sitten lähtenytkään laskuun, joten vaihdoin takaisin perinteiseen.

Lokakuun alusta olen totutellut siihen, että seuraavan päivän pörssihinta voi olla melkeinpä mitä tahansa. Pian selvisi, ettei asia aivan näin olekaan. Pörssisähkön hinta riippuu paitsi kysynnästä myös sen tarjonnasta. Navakat tuulet ovat nostaneet tuulivoiman tarjonnan huippuunsa, joten joinakin yön tunteina hinta on ollut jopa negatiivinen. Päivälläkin sähköä on saanut alle kahden sentin.

Tiedän kyllä, ettei tätä lystiä piisaa pitkään. Kun tuulet rauhoittuvat sähkön hinta palaa nousujanalle, koska normaalioloissa sähkön kysyntä Suomessa ylittää tarjonnan. Niinpä sitä tuodaan tällä haavaa lähinnä Ruotsista ja myös viedään etenkin Viroon, kysynnän ja kulloisenkin markkinatilanteen mukaisesti. Kovilla talvipakkasilla sähköä saattaa siis olla tarjolla niukasti.

Senpä vuoksi meitä kehotetaan talkoisiin. Postilaatikoihin kolahtaa lähipäivinä infopaketti, jossa on tukku säästövinkkejä. Sähköä säästämällä voi kuulemma vaikuttaa paitsi laskun loppusummaan myös sähkön hintaan, kun kysynnän laskiessa kalleimmat tuotantotavat putoavat pois. Miksipä emme siis säästäisi.

Omalla kohdallani säästötoimet kohdistuvat lähinnä lämmitykseen. Suorasähkön sijaan pyrin käyttämään varaavia lämmitysmuotoja ja ilmalämpöpumppuja, jollainen talossa jo yksi onkin. Tilauksessa on toinenkin pumppu, jolloin patterit ja kattolämmöt voisi pitää suljettuina. Lämpöpumppujen sekä yöaikaan varaavien lattialaattojen ja takan lämmön avulla pitäisi pärjätä.

Seuraavassa postauksessa avaan 1990-luvun alussa rakennetun taloni lämmitysjärjestelmää hiukan tarkemmin. 


Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...