tiistai 4. huhtikuuta 2023

Kolmannes vähemmän

Energiatalkoissani näyttää toteutuvan sääntö, että sähköä kuluu runsas kolmannes (35 %) vähemmän kuin ”normaaliaikoina”. Tulos on sama vertasipa kulutusta viiden vuoden keskiarvoon syys-joulukuulta tai viime vuoden kulutukseen tammi-maaliskuulta.  Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna alkuvuoden kulutus on ollut peräti 38 prosenttia alhaisempaa!

Tämä on siis tilanne lämmityskaudella, jolloin säästöpotentiaali on suurimmillaan. Kesäkausi ei tietenkään tuota yhtä raflaavia säästölukemia. Sen kuitenkin uskaltaa sanoa, että kampanjan alussa ilmoittamani sähkön säästötavoite, -20 % vuoden kulutuksesta, näyttää ylittyvän reippaasti.

Maaliskuun aikana sähköä kului yhtä paljon kuin helmikuussa, olihan maaliskuu 2,3 astetta helmikuuta koleampi ja myös kolme päivää pidempi. Talvi näyttää jatkuvan huhtikuun alussakin, joten lämpötila- ja kulutuskäyrät suhaavat taulukoissa tasan päinvastaisiin suuntiin.

Pörssisähkön spot-keskihinta oli maaliskuussa maltilliset 8,16 c/ kWh, mitä oma kulutusvaikutukseni pudotti tällä kertaa vain 0,15 senttiä ilman marginaalia. Marginaalin kanssa maksoin sähköstä 8,31 c/ kWh. 

Helenin marginaalitarjous (0,30 c/ kWh) päättyy huhtikuun lopussa, joten saapa nähdä, millaisia lukemia jatkossa tarjotaan. Myyjien marginaalit ovat olleet viime kuukausina hienoisessa nousussa. Kun vielä sähkön ALV-alennuskin päättyy samaan aikaan, painetta kesäkauden sähkön kokonaishintaan on ilmassa.

EU-komissio hyväksyi maaliskuun lopulla kuluttajien sähkölaskuihin tulevan sähköhyvityksen. Hyvitys tulee valtion pussista kahdessa erässä huhtikuusta alkaen. Kaikki yhtiöt eivät ehkä kykene reagoimaan asiaan vielä huhtikuun laskutuksessa, mutta kyllä se tuki sieltä tulee.

Sähköhyvityksen ensimmäinen erä määräytyy marras-joulukuun 2022 sähkönkulutuksen perusteella ja toinen tammikuun 2023 kulutuksen perusteella kaksinkertaisena. Hyvitystä saa 50 prosenttia sähköenergian ja kuukausimaksun arvonlisäverollisesta hinnasta vähennettynä 90 euron omavastuulla/ kuukausi. Helmikuun osalta omavastuuta ei ole. Hyvitystä saavat pörssisähköasiakkaat ja ne, joiden sopimushinta on ollut yli 10 c/ kWh.

Sähköyhtiöiden pitäisi ottaa hyvitys huomioon huhti-toukokuun laskutuksessa ilman, että sitä tarvitsee erikseen hakea. Siinä tapauksessa, että on vaihtanut sähkönmyyjää, on oltava yhteydessä entiseen myyjään, jotta tämä maksaa hyvityksen asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille.

Tarkoitetaanko tässä nyt kesken hyvityskauden (marras-helmikuu) vai sen jälkeen tapahtunutta vaihtoa, ei käy ilmi energiaviraston ohjeesta. Kannattaa siis laskea tulossa oleva hyvitys omalta kohdalta ja tarkkailla loppukevään sähkölaskuja, että hyvitys on huomioitu oikein.

- - -
PS. Energiavirastosta täsmennettiin, että jos sähköyhtiö on vaihtunut (marras-helmikuussa) kesken kuukauden, hyvitysvastuut sekä kuukausikohtaiset omavastuut ja hyvityksen enimmäismäärät jyvitetään yhtiöiden kesken, ts. kumpikin hoitaa oman osuutensa. Jos kuluttaja ei ole enää kummankaan yhtiön asiakas, niiden on maksettava hyvitys joko maksuosoituksena tai asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille.

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...