lauantai 31. joulukuuta 2022

Vuodenvaihteen pohdintoja

Vuosi 2022 alkaa olla taputeltu ja ensimmäistä kertaa taloudessani sähkönkulutus jää alle 20 000 kWh:n vuodessa. Näin siitä huolimatta, että säästötalkoot alkoivat vasta syksyllä pörssisähkön myötä. Joulukuun kuten koko syyskaudenkin kulutus jäi kolmanneksen (2 800 kWh) pienemmäksi viiden edellisvuoden keskiarvoon verrattuna. Säästöä kertyi kilowateissa muttei suinkaan euroissa!

Fortumkin muisti (entistä) asiakastaan liki 600 euron loppulaskulla kuukauden ja kymmenen päivän ajalta. Pörssisähkön keskihinnaksi ilman perusmaksuja muodostui tuolta ajanjaksolta ”maltilliset” 27,1 c/ kWh. Tokihan joulukuun alun keskihinta heilui yli 40 sentin, kun podettiin viikkokausien tuulettomuutta samalla kun Olkiluoto 3 seisoi toimettomana.

Tällä hetkellä ajatus askaroi Helenin tekemän 6:n kuukauden kiinteähintaisen tarjouksen parissa. Sitoako itsensä puoleksi vuodeksi hintaan 20 c/ kWh +- kulutusvaikutus vai jatkaako riskillä pörssiasiakkaana? Joulukuun suolaiset puolen euron tuntihinnat vetivät sen verran hiljaiseksi, että Helenin tarjousta on pakkokin pohtia vakavasti. Tietäisipä ainakin paremmin, mitä sähkö maksaa.

Hallituksen toisen sähkötukipaketin tarkemmat ehdot ovat yhä levällään, joten ei ole vieläkään tietoa, kuinka suuren osan sähkölaskusta valtio lopulta maksaa talvikuukausien ajalta. Jos uskoa poliitikkoihin ja Olkiluoto kolmoseen riittää, kannattaa kenties ottaa riskiä ja pysyä pörssiasiakkaana.

Onneksi Helenin tarjous on voimassa maaliskuun loppuun, niin ehtii tutkailla asiaa. Mutta kovin pitkään ei kannata miettiä, koska 6 kk:n sopimus jatkuu helposti yli kesän, jolloin pörssihinnat lienevät jo muutenkin alhaalla. Kumma kyllä, muut sähköyhtiöt eivät vielä ole lähteneet kunnolla kilpaan Helenin kanssa.

Joulun alla tehdyt sähkön futuurikaupat (musta käyrä kuvaajassa) ennustavat pörssihinnan laskevan kevään aikana tammi-helmikuun runsaasta 30 sentistä/ kWh huhtikuussa jo 20 senttiin ja kesäkuussa alle viidentoista sentin. Jatkossakin hinta pysyisi 20 sentin alapuolella. Kaksi viikkoa aikaisempi ennuste (punainen käyrä) kertoo odotusten isoista heilahteluista, joten reaalimaailmassa muutosta voi tapahtua myös toiseen suuntaan, jos jotain yllättävää tapahtuu.

Tässäpä vuodenvaihteen pohdinnat tällä erää. Seuraavassa postauksessa selvittelen, millaisia toimia talossa on toteutettu energian säästämiseksi, ja mitä havaintoja on kertynyt sähkönkulutuksen ja ulkolämpötilan suhteesta.
– Oikein hyvää ja toivottavasti myös leudonpuoleista alkuvuotta itse kullekin!

Blogiarkisto

Sähkön hinta puhuttaa, joten nyt talkoisiin!

Sähkön hinta on tänä syksynä kivunnut uusiin sfääreihin, joten energian säästämiseen on melkeinpä pakko ryhtyä. Näin varsinkin tällaisen oma...